Book of Ra

Book of Ra on peliyhtiö Novomaticin kenties suosituin kolikkopeli, yhtiön varsinainen lippulaiva. Book of Ra on tuttu alun perin pelihallien vetonaulana, mutta nyt tämä klassikko on kääntynyt myös nettipeliksi. Jos siis kuulut siihen ikäluokkaan, jolle vanhat kunnon peliautomaatit ovat tuttuja, pääset nyt verestämään muistoja myös netissä.

Pelin teema liittyy Egyptiin, Indiana Jonesiin ja muinaiseen tarustoon. Book of Ra sijoittuukin juuri Egyptiin. Ra on egyptiläisen taruston auringonjumala, jota palvottiin myös luojajumalana. Hänet kuvattiin haukkapäisenä ihmishahmona, jonka pään yllä on käärmeen ympäröimä auringonkerä ja kädessä tavallisesti was-sauva. Kuten pelin nimestä on pääteltävissä, Book of Rassa on pääosassa tämän jumalhahmon kirja. Kyseinen kirja sisältänee avaimen erilaisiin viisauden lähteisiin, mutta sen lisäksi se toimii pelissä sekä wildina että scatterina. Se voi siis korvata minkä tahansa symbolin ja auttaa näin voitokkaan yhdistelmän muodostamisessa. Lisäksi se on väylä Book of Ran bonustoimintoihin.

Muinaiseen historiaan sijoittuvasta teemastaan huolimatta Book of Ra ei todellakaan ole kuiva, tylsä tai pölyinen peli. Sen suosiota selittää varmasti sen tarjoamat voittomahdollisuudet, sillä ne ovat todella hyvät. Peruspelin puolella oman panoksensa voi saada 5000-kertaisena takaisin. Pelaajan tulee ainoastaan saada viisi samaa, arkeologia kuvaavaa symbolia aktiiviselle voittolinjalle. Jaossa on myös varsin muhkea jackpot. Pelin voitokkuutta lisää mahdollisuus saada voittopotti vain kahdella samalla symbolilla.

Panokset ja voittolinjat

Book of Ra luottaa perinteiseen kiekkorakenteeseen viidellä kelallaan ja kolmella rivillään. Voittolinjoja on 10, ja voitot katsotaan vasemmalta oikealle. Voittolinjojen määrää voi säätää myös alemmaksi. Panos asetetaan jokaiselle aktiiviselle voittolinjalle, joten kokonaispanos koostuu kolikon arvosta kerrottuna voittolinjojen määrällä. Minimipanos on vain kaksi senttiä ja maksimipanos 50 euroa per pyöräytys.

Book of Rassa voi saada voiton jo kahdella samalla symbolilla, mikä on pelaajan kannalta erityisen palkitsevaa. Kuva Ran kirjasta toimii sekä wildina että scatterina. Se korvaa kaikki muut symbolit ja auttaa näin voittoyhdistelmien muodostamisessa. Kolmella symbolilla aukeaa puolestaan pelin ilmaiskierrokset. Lisätietoja voittolinjoista ja -summista saa klikkaamalla pelin Paytable-painiketta.

Ulkoasu ja teema

Book of Ra vie pelaajan mukanaan mystisiin Egyptin maisemiin. Book of Ran symbolit ovat luonnollisesti teemaan liittyviä. Egyptiläisestä kuvastosta on poimittu muun muassa skarabee, sarkofagi ja kultapatsas. Korkea-arvoisimpana symbolina toimii länsimaalainen mies, joka toimii arkeologina ja tutkimusmatkailijana Egyptin ihmeiden parissa. Hieman matalampiarvoisia voittoja tuovat pelikorteista tutut numerot ja kirjaimet, eli A, K, Q, J ja 10. Lisäksi mukana on erikoissymboli, joka toimii sekä wildina että scatterina. Kyseisessä symbolissa on itseoikeutetusti kuvattuna Ran kirja, josta itse pelikin on saanut nimensä. Egyptiteema näkyy Book of Ra -pelissä myös sen taustalla, jossa siintävät kuuluisat pyramidit. Ääniltään Book of Ra edustaa melko perinteistä kolikkopelimaailmaa.

Bonustoiminnot

Ran kirjaa kuvaava symboli toimii kaikki muut symbolit korvaavana wildina. Jos näitä symboleja saa kiekoilleen vähintään kolme, palkitsee kirja pelaajan myös ilmaisilla kierroksilla. Ilmaiskierroksia saa kymmenen kappaletta, ja niiden aikana voittojen saaminen on vielä tavallistakin todennäköisempää. Yksi perussymboleista toimii nimittäin lisä-wildina näiden kierrosten ajan. Se, mikä symboli tähän tehtävään valikoituu, määräytyy sattumanvaraisesti ennen ilmaiskierrosten alkua. Tähän lisä-wildiin sisältyy vielä yksi juju: osallistuessaan voittoyhdistelmään se laajenee täyttämään koko kiekon. Kaikkien kasinopelaajien iloksi Book of Ra sisältää myös Gamble-toiminnon. Voit yrittää voittojesi tuplaamista yksinkertaisesti vain arvaamalla, onko seuraava kortti musta vai punainen. Jos arvaat oikein, voit toistaa tämän jopa viidesti.

Hyvät puolet

Novomatic on siirtänyt pelaajien iloksi huippusuositun peliautomaattinsa Book of Ran nyt myös netissä pelattavaksi kolikkopeliksi. Tämä on varmasti todellista herkkua kaikille nostalgiannälkäisille. Myös klassisten hedelmäpelien ystävät ihastuvat takuuvarmasti tähän peliin. Book of Ra tarjoaa todella hyviä voittoja, minkä lisäksi se on muillakin tavoin hyvin suosiollinen pelaajilleen. Voittoja voi nimittäin napata jo kahdella samalla symbolilla, ilmaisia kierroksia piisaa, ja niillä pääsee nauttimaan lisä-wildeista, jotka entisestään helpottavat voittoyhdistelmien muodostamista.

Erityistä kiitosta Book of Ra -pelille täytyy antaa myös sen panostusskaalasta, sillä siinä on poikkeuksellisen pieni minimipanos. Hupiin pääsee mukaan jo kahdella sentillä per kierros. Toisaalta slotti viehättää varmasti myös hieman riskinhakuisempiakin pelaajia muun muassa tuplaustoimintonsa ansiosta.

Huonot puolet

Book of Ra edustaa ulkoasultaan hyvin klassista, jopa retroa hedelmäpeliä. Jos siis kaipaat peliltä visuaalista ilotulitusta ja erityistä näyttävyyttä, Book of Ra ei ole välttämättä paras valinta. Slotti tarjoaa hurjia pikavoittoja, mutta sen 96 prosentin RTP ei ole markkinoilla olevien kolikkopelien korkeimmasta päästä.

Bonustoiminnot ovat pelaajan kannalta varsin antoisat, mutta osa pelaajista voi jäädä kaipaamaan varsinaista bonuspeliä tai voittokertoimia, joita ei Book of Rahan siis sisälly. Peli sisältää kuitenkin jo nykyisellään runsaasti toimintaa ja jännitystä, joten sen pelilliset toiminnot varmasti tyydyttävät suurinta osaa pelaajista. Hieman häiritsevää on se, miten Book of Ran voi tulkita toistavan varsin kolonialistista kuvastoa kuvaamalla länsimaalaista, valkoista miestä valloittamassa maailmaa.

Yhteenveto

Pelihallien ykkösvetonaula, peliautomaatti Book of Ra on käännetty nyt koko nettikansan iloksi myös nettiversioksi. Jos kaipaat ihanan retroa tunnelmaa ja klassista hedelmäpelikokemusta, sitä Book of Ra tarjoaa sinulle taatusti. Sitä voi suositella paitsi kaikille nostalgiannälkäisille myös kaikille niille, jotka hamuavat isoja voittoja. Jo peruspelin puolella oman panoksensa voi saada peräti 5000-kertaisena takaisin.

Jos tunnistat hieman uhkapelaajaa itsessäsi, voit yrittää tuplata voittojasi jopa viidesti. Book of Ra on kuitenkin nappivalinta myös kaikille konservatiivisemmille ja varovaisemmille pelaajille, sillä rahapeliseikkailuun pääsee mukaan vain muutaman sentin panostuksella. Tämän pelin parissa ei siis tarvitse pelätä, että pelaisi yli varojensa. Lähde sinäkin muinaisen Egyptin maisemiin ja löydä sen tarjoamat aarteet!